Formgjuten damm är det snabbaste sättet att få en egen trädgårdsdamm
Med en formgjuten damm är det enkelt att skapa en damm i din trädgård. De formgjutna dammarna passar bra på mindre ytor eller för dig som vill ha en damm i t.ex. ett uterum. Vi kommer nu stegvis gå igenom hur du gör för att gräva ner en formgjuten damm. Vi kommer också att ge dig tips på saker som är bra att tänka på samt hur du kan dekorera din damm.
Platsen
En formgjuten damm klarar sig på de flesta ställen men har du möjlighet att placera den så att den får skugga några timmar om dagen är det en stor fördel. En liten damm värms snabbt upp och det är inte bra för vattenkvalitén eller ev. fiskar. Mät och fundera på hur stor damm du får plats med. Ju större desto bättre.
Verktyg
Du behöver en spade, ett vattenpass, något att markera med t.ex. träpinnar eller sand, vattenslang samt ett par grävvilliga vänner!
Mäta
Börja med att mäta ut hur stort hålet ska vara. Detta kan du göra genom att använda träpinnar, markera med sand eller markeringsfärg. Så här gör du för att mäta upp hålet som behövs för dammen.
Gräva
Formgjutna dammar är olika i formen och har olika djupzoner. Gräv så likt efter formen på dammen som möjligt och ca 10 cm utanför. Det underlättar när du ska stoppa ner den formgjutna dammen för att den ska stå stadigt och du behöver fylla ut mindre runt omkring den.
Kontrollera och fylla på vatten
Det är viktigt att dammen ligger vågrätt innan du fyller den så kontrollera detta noga. Gör gärna så som bilden visar nedan. Lägg en planka tvärsöver och lägg ett vattenpass på plankan för att kontrollera nivån. När den ligger i våg fyll den med vatten till ca 1/3, gör du inte detta kommer dammen att flyta upp när du gör nästa steg.
Fyll sen upp runt om dammen så att den har stöd av jord/sand överallt och ”vattna ner materialet”. Detta för att det ska packas ihop ordentligt. Sen kan du fylla på dammen med vatten till önskad nivå.
Kanter och dekoration
Nu är det tunga jobbet gjort och det är dags att dölja kanter och plantera växter m.m. Vad du vill ha för kantmaterial är en smaksak. Du kan använda sten, grus, växter m.m. De flesta formgjutna dammar har en kant för sumpzons växter och det är jättebra att plantera i den. Växter tar näring från vattnet och hjälper dig att hålla en bra vattenkvalité och är dekorativa. Det finns även näckrosor som passar i mindre dammar t.ex. Pygmaea Helvola gul näckros, Pygmaea alba vit näckros eller Laydekeri Fulgens röd näckros. När detta är klart är det bara att pyssla runt om och i dammen. Resultatet kan bli så här.
Cirkulation och filtrering
Alla dammar behöver cirkulation på vattnet. Risken är annars stor att vattnet får en dålig kvalité och börjar lukta. Funderar du på att ha fisk i dammen är filtrering av vattnet extra viktigt. Det enklaste sättet för att få både cirkulation och filtrering är att installera en pump med inbyggt filter och UVC-enhet. Dessa har också fontänmunstycken för att ge ett porlande ljud och ett vackert vattenspel att titta på.
Belysning
På gott och ont så har vi mörka kvällar i Sverige ganska många månader om året. Dock ger det oss en fantastisk möjlighet att jobba med belysning i och kring vår trädgårdsdamm. Det finns många varianter och vi är säkra på att just du hittar din favorit bland de.
Vattenfall, bäck eller vattensprutande figur?
Vill du bygga vidare på din damm är det härligt att också anlägga ett vattenfall eller en bäck eller varför inte en figur som sprutar vatten ner i dammen. Detta skapar mer cirkulation och en visuell njutning. En bäck eller vattenfall bygger du enkelt med gummiduk och använder sen en pump för att flytta vattnet från dammen till bäcken. Vi har även formgjutna vattenfall som kan användas.
Har du frågor om hur du ska göra vid installation av din formpressade damm? Tveka inte att kontakta oss.