Puutarha-altaan kalat
Moni on sitä mieltä, ettei puutarha-allas ole täydellinen ilman kaloja. Kaloja ei tietenkään ole pakko hankkia, mutta ilman muuta ne tuovat altaaseen elämää ja tekevät sen mielenkiintoisemmaksi. Kalat syövät myös hyttysentoukkia. Jos siis pelkäät, että allas lisää hyttysiä, voit pelastaa tilanteen parilla kultakalalla.
Mitä on otettava huomioon, ennen kuin hankkii altaaseen kaloja
Jos aiot hankkia altaaseesi kaloja, allasta rakennettaessa on otettava huomioon muutama seikka.
Altaassa olisi hyvä olla kultakaloille vähintään 50–60 cm:n syvänne. Koikarpit tarvitsevat vähintään 100 cm. Jos kalatjäävät lampeen talveksi tulee olla vähintään 70 cm kultakaloille ja 120 cm koikarpille ja sisältää vähintään 500 L vettä.Meidän pienemissä muotovaletuissa astiassa voi pitää muutamia kultakaloja. Mutta koska vedentilavuus on pieni ontärkeää pitää silmällä lämpötila kesällä että se ei ylitä 25 astetta.Lammessa pitää olla pumppu ja suodatusjärjestelmä että vältetään ongelma levien ja sairauksien kanssa.
Jos teet uuden lammen on myös hyvä odottaa muutaman kuukausi ennen kuin kalat laitetaan siihen. Tämä siksi että lampiehtisi vakautua. Uudet kalat lisätään mieluiten lampeen kesän aluss kun veden lämpötila on alkanut nousta.Mutta se onnistuu myös myöhemmin. 50 cm kalaa per 1000 L vettä on hyvä mittapuu kun asutat lammen. Tämä antaa 5 kpl 10 cm kokoisia kaloja 1000 L vettä. Ajattele myös sitä että kalat kasvavat ja lisääntyvät. On hyvää aloittaa pienemmällä määrällä kaloja ja kun näet että kaikkitoimii lammessa vot lisätä kalojen määrä. Jos haluat nopeuttaa kalojen muuttoa uuteen lampeen voit lisätä käynnistys ainetta joka sisältää hyödyllisiä bakteereja joita tarvitaan nopean hajutuksen käynnistämiseksi suodattimessa.
Kaloja joka sopivat puutarhalampeen.
Kultakalat
Syntyperä: Kiina Koko: täyskasvuisena suuremmassa lammessa: 30-35 cm, kasvaa ylensä paljon pienemmäksi puutarhalammessa
Kultakala kuluu sukuun Cyprinidae karppikalat ja on monta sataa vuotta ollut maailman suosituin kala puutarhalammissa koristeena. Se on voimakas ja kestävä kala joka sopii sekä aloittelijalle että pidemmälle kehyttyneelle. Erovaisuus koikarppiin nähden on ettei se koske kasvillisuuteen vaan voidaan erinoimasesti pitää tiheään istetuissa lammessa. Kultakala on peräisin etelä kiinasta missä se on tunnettu kauemman kuin 1000 vuotta. Se tuli eurooppaan englantilaisten mukana 1700-luvulla ja levisi nopeasti mantereen yli.Niitä on lukemattomia muunnelmia ja värejä mutta ne eivät ikinä saa niin kauniita väriyhdistelmiä kuin koikarpit. Kultakalaa on monia muunnelmia:Tavallinen kultakala, Comet pitkäillä evillä, Schubunkin, kirjava kultakala, punaisilla tai sinisillä pohjavärillä.
Sininen Schubunkin:
Sininen Schubunkin on viljelty muoto kultakalasta. Se sopii hyvin lampeen kirjavalla värikylläisyydellään joka erottuu yksilöiden kesken, siitä tulee hauska piirre lampeen. Schubunkilla on samat vaatimukset kuin tavallisilla kultakalalla. Ruokitaan kelluvalla pelletillä ja lampi- granulaatilla eli pondsticks. Ovat kaikki ruokaisia jotka syövät kasvinosia, pikkueliöitä ja sen sellaista lammesta. Ne tulevat alunperin Japanista kun ensimmäinen schubunkin joka on risteys tavallisesta kultakalasta ja Calico teleskooppihuntupyrstö, kerrotaan viljellyn japanissa. kasvaa noin 30-35 cm pituiseksi riippuen ruokinnasta ja lammen koosta. Normaalisti se kasvaa noin 15-20 cm pitkäksi. Elinikä on noin 10-15 vuotta.
Koikarppi
Mistään muusta kalasta ei ole kirjoitettu yhtä paljon kuin koikarpeista. Se on Japanin kansallis kala jolla on perinteet aikojen alkuun. Sitä sanotaan japanissa `NishiKigoi` joka tarkoittaa suurin piirtein värjätty karppi. Iranin uskotaan olevan alkuperämaa tavallisille karpille `Cyprinus carpio` joka on mainio ruokakala. Se levisi maailman ympäri kauppamiesten mukana noin 1000 vuotta sitten kiinaan, japanii ja länsieurooppaan.Sitä on viljelty värisenä vuoksi enemmän kuin 300 vuotta mutta ketään eivät ole tunnetuimpia kuin Japanilaiset koiviljelijät. Värivaihtoehdoilla on siksi usein Japanilaisia nimiä. Koi erottuu helposti kultakalasta parilla psrts haivenella huulista. Koi kasvbaa huomattavasti isommaksi kuin kultakala ja luo myös suuremmat vaatimukset vedelle ja ravitsemukselle. Suurissa lammissa koikarppi voi kasvaa noin 50-60 cm mutta poikkeus tapauksissa jopa metrin pituiseksi. Pienemmissä lammissa sen pituus on noin 20 cm. Se voi talvehtia ulkona mutta on tärkeää happivaihtelulla ja että se on kasvannut rasvavarastot kesän aikana. Joitakin japanilaisia termejä koista:
Aka = Punainen Bekko--mustia täpliä valkoisella tai keltaisella pohjalla
Kohaku = Valkoinen koi punaisella merkinnöillä
Magoi = Musta koi
Shiro bekko = Valkoinen koi selvillä mustilla merkkinnöillä
Sumi = Musta koi
Tagetoi = Koi josta tulee parempi vanhempana ja suurempana
Koi vihtyy parhaiten suurissa lammissa kunnollisilla syvillä onkaloilla. Koita on kultakalan vastakohdaksi tärkeätä syöttää kunnolla että se kasvaa kunnolla. Voimakas syöttäminen vaatii myös hyvän kierron. Tämän vuoksi tarvitaan voimakkaita pumppuja ja suuria suodattimia. Ei voida liikaa korostaa kuinka tärkeä karanteenin on jos ostat uuden koin ja sinulla on jo asemansa vakiinnuttanut kanta lammessa.
Sampi - isoille lammille
Monet jotka kuulevat puhuttavan sammesta ajattelevat luultavasti venäläistä sampea ja kaviaaria, joka on täysin jotain muuta kuin sampi puutarhalammessa. Sampi joka sinulla voi olla puutarhalammessa on viljelty hybridi jotka enimmäkseen käytetään ruokakalana. Se kasvaa nopeasti ja voi kasvaa suuremmaksi kuin 1 metri jos lampi on tarpeksi suuri. Normaalisti sen kasvu pysähtyy jo paljon varemmin. Sampi haluaa rauhallisen ympäristön koska muuten sillä on vaikeuksia saada tarpeeksi ruokaa. Se haluaa etsiä syötävää pohjalta ja luonnossa erilaiset kotilot ja simpukat ovat suuri osa niiden ruuasta. Meillä on erikoinen laskeutuva sampi rehu. Pienillä sammilla on joskus vaikeaa selviytyä koska ne helposti joutuvat lintujen tai kissojen saaliksi. Ne voivat myös sotkeutua lankaleviin ja on vaikeaa päästä irti.
Kultasäynä
Kultasäynävä on erinoimainen kala puutarhalampeen. Se viihtyy parhaiten parvissa jossa on vähintään 5 kalaa ja on mainio saalistaja hyttysentoukille ja pieneliöille vedenpinnalla. Se ui nopeasti ja jos se saa vain tarpeeksi happea se on hyvin kestävä. Se on rauhanomainen muita kaloja kohtaan ja sitä voi hyvin yhdistää kultakalojen ja koin kanssa. Se kasvaa nopeasti ja kasvaa isossa lammess 4 cm pitkäksi. Tämä nopea kala käyttää paljon energiaa ja tarvitsee voimakkaan rehun Kultasäynävälle.
Kalojen hoito
Ruokinta
tärkeintä ruokinnassa on ettei anna liikaa ruokaa. On parempi antaa vähn rehua monta kertaa päivässä. Rehun pitää syödä 1-2 minuutin kuluessa liian paljon rehua johtaa lammen rehevöitymiseen ja huonoon vedenlaatuun. Mikä vuorostaan lisää riskiä leville ja kala sairauksille. Meillä on monta erityyppistä kalanruokaa joka sopii kylmän veden kaloille. Hikari on luultavasti maailman tunnetuin rehu kylmänveden kaloille, löydät niiden rehut allaolevan kalalajin alta. Valitse sama rehu kuin tunnetut viljelijät Japanissa käyttävät.
Lopeta kalojen syöttäminen kun niiltä loppuu kiinnostus ruokaan, tämä ylensä tapahtuu kun lämpötila on suurinpiirtein 6-8 astetta. Joskus alas 5 asteeseen. Huomaat että kala ei syö ja silloin lopetat syöttämisen. Jos sinulla on syvä lampi sinun täytyy ehkä syöttää koko talvi. Tärkeätä on käyttää rehua joka on tarkoitettu alhaisille lämpötiloille poikkeuksena on sampi joka useimmiten syö koko talven.
Sairauksia
Tarkasta kalojen terveys säännöllisesti hyvä on tehdä se samanaikaisesti kun ruokit niitä. Niiden tulee olla vilkkaita ja uida kunnolla. Seuraa täpliä ja kerrostumia suomuissa ja kiduksissa. Jos löydät kaloja joilla tuntuu olevan joku sairaus on hyvä siirtää ne toiseen ammeeseen minimoidaksesi riskit että toiset kalat saavat tartunnan. Se on myös selvä etu lääkitsemisessä. Koska kalalääke aina tuhoaa lammen ekosysteemin. Meidän lampikoulumme voit lukea enemmän kalasairauksista ja meillä on jopa valikoima kalalääkkeitä.
Kalat talvella
Pääsääntöisesti voit pitää kaloja lammessa talvella mutta jos lampi on matala on varaana pohjan jäätyminen ja silloin täytyy kaloja säilyttää sisätiloissa. Jos kalat ovat lammessa talvella on tärkeätä että on aina olemasa avanto lammessa että suokaasut joita muodostuu voidaan ilmata. Tähän on olemassa erillaisia apuvälineitä, lue lisää syksystäja talvesta meidän lampikoulussammw. Kalojen säilytyksessä sisätiloissa lämpötilassa joka in yli 15 satetta on tärkeää että vesi on vähintään 15 astetta lammess ennen kuin ne siirretään ulos taas.
Jos sinulla on kysmyksiä kaloista ja niiden hoidosta olet tervetullut ottamaan meihin yhteyttä!