Ilmapumpput
ILMAPUMPUT
Ilmapumpun käyttömahdollisuudet ovat laaja-alaiset, perustana on varustaa lammen vesi ylimääräisellä hapella, tärkeää niin kaloille kuin kasveille, ennen kaikkea talvella, mutta myös kesällä jos tulee lämmin ilma pidemmän aika. Talvella ilmapumppu on välttämätön suokaasujen ilmmmiseen ja pitämään avannon avoimena että kalatvoivat hengittää, yhdessä jäänestäjän styroksista ja mahdollisesti kastettava lämmitin.Nämä löydät ryhmästä jäänestäjä ja kastettava lämmitin.
Myöskin kesällä ilmapumpusta on suurta hyötyä, lämmin vesi varastoi happea huonommin kuin kylmä vesi samanaikaisesti kun hajottamisprosessi käyttää paljon happea. Jos lammessa on paljon kalaa on vaarana kalojen hapenpuute lämpiminä kesäöinä jos et lisää ylimääräistä happea. Tämä johtuu m.m. siitä että kasvit päivällä luovuttavat happea, mutta yöllä sen sijaan kuluttavat happea ja luovuttavat hiilidioksiidia.
Saadaksesi selville minkä kokoisen ilmapumppun tulee valita täytyy sinun laskea lammen pinta-ala kuutiometrissä. Kaikissa ilmapumpuissa voit lukea selosteesta kuinka suuresta lammesta se selviytyy. Ilmapumppu tulee sijoittaa kuivan mutta viileään. vältä lämpöeroja pumpun ja letkun välillä ettei muodustu kondenssivettä joka sitten voi jäätyä ja muodostaa jäätulpan, mikä on kohtalokasta pumpulle ja lammelle. Laita pumppu mieluiten ilmastoituun laatikkoon jossa on myös tilaa pistokkeelle, missä kaikki suojataan sateelta ja lumelta talvella.
Tavallisiin malleihin kuluu letku/letkut ja happikivi/happikivet. Olemme myös koonneet kaikki tarvikkeet, kuten letkut, hanat, haaroittimet yhdessä happikivien ja laattojen kanssa omaan ryhmään. Tarvikkeet jotka pitää vaihtaa parin sesongin jälkeen
Monessa ilmapumpussa on kumikalvot jotka työskentelevät luoden ilmapaineen pumppuun joka sitten menee letkuihin ja niistä happikiveen tai happilaattaan joka vuorostaan luo hienot pienet kuplat jotka niin tehokkaasti hapettavat veden. Kumikalvo on kuluva osa ilmapumpussa, vuosien kuluessa kumi kuivuu ja kalvo voi haljeta. uusia kalvoja löydät ryhmästä varaosat ja ilmapumput valmistajan mukaan. Kaikilla pumpuilla on erityiset kalvonsa, joten täytyy tietää pumpun malli. Kalvojen vaihtaminen ei ole vaikeaa, useimmiten vain yksi tai kaksi ruuvia päästäksesi pumpun sisälle jossa on yksi tai kaksi ilmakammiota jossa kalvo on kiinni ruuvilla suurimmaksi osaksi. Alla näet filmin kuinka kalvon vaihto tapahtuu, Eri mallien vaihdot voivat vähän erota toisistaan mutta periaate on sama.
Meillä on myös isompia ilmapumppuja eri malleissa, jossa ei ole kalvoja tuottamana ilma, vaan pumppumoottori joka laittaa suuret vesimäärät liikkelle, enemmän ilmavaihtoa ja happirikastaa luonnon lampia. Lampia ilman kumia pohjassa, esim. rapulampia ja vastaavia.
Näissä tapauksissa kyse on veden hapettaminen hyvän kierron ansiosta ettei vesi jää liian liikkumattomaksi.
On saatavilla seisovia malleja kuten esim, Megaflow 55000, kelluvia malleja ilmastaja 500. Meillä on kelluvia suihkulähteitä ja ilmastaja 28000 suihkulähde-suukappaleella joka mahdollistaa sekä ilmastoinnin että suihkulähteen samalla kertaa. löydät kaikki vaihtoehdot ryhmästä ilmapumput.
Jos olet epävarma minkä ilmapumpun valitsisit tai tarvitset apua omaan pumppusi varaosiin olet tervetullut ottamaan meihin yhteyttä niin autamme sinua.
Happi
Puutarhalammen happipitoisuus on hyvin Tärkeä kalojen terveydelle.
Luonnollinen tapahtumasarja saa aikaan kasvien ja levien hapentuotannon päivän valoisina tunteina, mutta yöllä koko prosessi on päinvastainen joten kasvit ja levät kuluttavat sen sijaan happea.Tämä on Tärkeä havainto kun monet lammenomistajat sulkevat pumppunssa yöksi yrityksenä säästää energiaa.Tämän teon vaarana on että herää aamulla lampi täynnä kuolleita kaloja.Yöllinen tapahtumaketju päivällä happipitoisuus nousee ja kalat voivat hyvin. Kunaurinko laskee happipitoisuus laskee kun kasvit ja kalat käyttävät hapen.Mitä lämpimämpää vesi on sitä vähemmän happea se voi sisältää.Lämpimämmän veden ja huonon kierron/ilmastoinnin yhdistelmä voi saada kuolettavan seurauksen.Lämpiminä kesäöina on suurin riski tähän.
Puutarhalammen hapetus
Tavallinen tapa hapettaa Lamia on vesiputouksen avulla. Kaikki mikä saa vedenpinnan liikkelle, auttaa sekoittamaan veteen happea. Ainut tapa hapen tehokkaaseen lisäämiseen lammen veteen on veden pinnalla Tämä johtuu siitä että veden ja hapen ilmastonpaine ovat samankaltaiset veden pinnalla.
Laittamalla ilmakiven lammen pohjaan ei tuota happea veteen, vaan tämä tapahtuu vasta kun ilmakuplat tulevat pintaan ja rikkoutuvat.Miksi sitten halutaan laittaa ilmakivi pohjalle? Siksi että kun kuplat kelluvat pintaan ottavat ne mukaansa vettä lammen pohjalta jossa tavallisesti on vähän happea.Tämä luo jatkuvan virran lammen pohjalta missä happikaasu arvo on matala, pinnalle missä vesi voi ottaa happea.Haitta ilman pumppaamisessa alas voi olla että on vaikampi nähdä kaloja kuplien vuoksi lammen pinnalla. Voi valita pitää pumppua käynissä vain öisin, vaihtoetoisesti voi luoda liikettä veden pintaan toisella lailla esim. vesiputouksella tai voimakkaalla pumpulla joka liikuttaa pintaa.
Happipitoisuuden mittaaminen
Ainut tapa millä voi varmuudella mitata veden happipitoisuutta on käyttämällä digitaalista happimittaria. Nämä mittarit ovat epätavallisia ja kalliita.ei siis kannata ostaa sellaisia, siksi sinun kannatta yritää arvioida kuinka hyvä hapetus on. Sääntönä voidaan sanoa että lammet jossa on vesiputous tai saadaan voimakas liike pinnalle, joka muodostuu suodatinlaitteen takaisin virtauksesta ja voit kuulla veden liikkeen, sinulla on todennäköisesti tarvittava hapetus.Mutta jos näet kaloja jotka pidemmän aikaa ovat vesiputouksen lähellä tai toistuvasti ovat lammen pinnalla, sinun tulee lisätä hapetusta. Lampi jossa on koko ajan alhainen happipitoisuus luo kaloille huonot kasvuolosuhteet, tai usein sairastuvat.
Taulukko näyttää suuren eron veden happiptoisuuden säilyttämiseen eri lämpötiloissa.
Lämpötila °C | Happipitoisuusi mg/litra |
5 °C | 12,8 |
10 °C | 11,3 |
15 °C | 10,1 |
20 °C | 9,1 |
25 °C | 8,3 |
30 °C | 7,6 |