Vattenväxter
Växter i olika former är livsviktigt för din damm. De är inte bara vackra att se på utan hjälper också till att hålla vattnetklart och friskt. Växterna använder nitrat som är det sista steget i den naturliga nedbrytningen till näring och håller därför tillbaka algtillväxten. En bra tumregel är att ca halva dammen skall vara täckt av växter. Alla sorters växter är nyttiga för dammen biologiska liv.
Förberedelse inför planteringen
För att du ska lyckas bra med dina växter behöver du följande:
- En planteringspåse/korg som är anpassad för den vattenväxt du ska plantera. Passande storlek framgår av produktinformationen.
- Vår vattenväxtjord speciellt framtagen för vattenväxter. Den har en riktig blandning av lera, sand och jord som gör att den inte grumlar vattnet. Mikronäring har tillsatts för att dina växter skall få vackra färger och växa ordentligt. Använd aldrig "vanlig" blomjord, den innehåller för mycket näringsämnen som är skadligt för dammen.
- Näringskulorna innehåller näring för näckrosor som räcker ett helt år och gynnar inte algtillväxt. Antalet näringskulor som är lämplig för varje växt anges i produktinformationen.
Då börjar vi plantera vattenväxter
Fyll påsen/korgen med jord.
Plantera växten.
Avslut med att trycka i näringskulorna som ger rätt näring under hela året.
För att undvika att fiskar bökar runt i jorden kan man lägg över lite småsten. Sänk nu ner växten i vattnet på rätt djup. Klart!
Vattenväxter finns många varianter. Detta gör att dom passar i alla typer av dammar i trädgården. Det som oftast bestämmer om växten är lämplig är planteringsdjupet. Detta framgår alltid växtens produktinformation
Vi har delat in vattenväxterna efter vilket djup i kombination med vad det är för typ av växten. Indelingen av vattenväxterna är följande - vattenväxter - gräs, vattenväxter i sump/fuktzon, vattenväxter på vattenytan, vattenväxter renande, vattenväxter under ytan.
Trädgårdsdammens uppbyggna för vattenväxter
Växter i olika former är livsviktigt för din damm. De är inte bara vackra att se på utan hjälper också till att hålla ditt vatten klart och friskt. Växterna använder nitrat som är det sista steget i den naturliga nedbrytningen till näring och håller därför tillbaka algtillväxten. En bra tumregel är att ca halva dammen skall vara täckt av växter. Alla sorters växter är nyttiga för dammens biologiska liv.
Då många vattenväxter inte vill stå så djupt är det bra att man under konstruktionsstadiet av dammen planerar för sumpzoner. Alltså grunda områden där man klan placera vattenväxter.
Nedan visas en trädgårdsdamm i genomskärning då man tydligt ser de olika hyllorna för vattenväxter.
Har du några frågor om plantering av vattenväxter i trädgårdsdammen är du alltid välkommen att kontakta oss.