Skötsel och underhåll av trädgårdsdammen under hösten och vintern
Trädgårdsdammens nästa års säsong lägger du grunden till vid höststädningen.
Löv och annat skräp som faller ner i dammen tillsammans med växter som vissnar när kylan kommer bygger upp en näringsdepå av organiskt material. Även på vintern förbrukar nedbrytningsprocessen syre. Om det då finns mycket löv, och annan organiskt biomassa som ligger kvar blir risken för syrebrist och uppkomst av sumpgaser betydligt större. Detta kan göra att fiskarna som eventuellt ska övervintra i dammen får svårt att andas.
När sen våren kommer med snabbt stigande temperaturer och ökad solstrålning, finns det ett näringsrikt vatten som ger en kraftig tillväxt av alger. På våren har inte heller dammens växter har på våren inte kommit igång och kan hjälpa till att ta upp den överflödiga näringen. Av flera anledningar är det alltså bra att städa dammen grundligt på hösten.
Du hindrar enkelt löv falla att ner i dammen genom att spänna ett lövnät över dammen. De medföljande hakarna hjälper dig att enkelt sätta fast nätet. Rensa nätet regelbundet från löv. När de sista löven har fallit tar du bort nätet. Har du gräsliknande växter i dammen bör de inte klippas förrän till våren då de hjälper till med syretillförseln i dammen även på vintern. Till sist tar du bort så mycket smuts och slam du kan från bottnen med en finmaskig håv. Ta bort så mycket bottenslam som går. I många dammar är det svårt att få upp allt skräp med en håv. Då passar en dammsugare bättre. Med dammsugaren kommer man åt överallt och samtidigt får man ett vattenbyte. Att dammsuga dammen några gånger per säsong minskar också risken för alger då mycket näringsämnen sugs upp. Byt till sist ut ca 1/3 av vattnet i dammen.
OBS! dammen skall aldrig tömmas under vintern. Du slår då ut det biologiska systemet och får i praktiken en ny damm som är i obalans varje vår.
Fiskarna under hösten och vintern
Är dammen tillräckligt djup (minst 70 cm) och du har installerat utrustning så att den inte riskerar att frysa kan de flesta kallvattenfiskar som tex. guldfisk, guldid och koikarp gå kvar över vintern. De matas med energifoder som innehåller mycket kolhydrater och lite protein vilket är viktigt inför vintern och på våren. Energifoder är det bra att börja med när temperaturen i vattnet ligger runt 12-14 grader. Använd gärna en termometer. Fiskerna slutar äta vid ca 8 grader. Mata inte fisken under vintern. Tar du in fisken på vintern bör den gå ljust och temperaturen överstiga ca 12 gr så du kan mata även på vintern. Undvik att ha vattentemperaturen på 7-11 grader eftersom fisken då har svårare att tillgodogöra sig näring samtidigt som den förbrukar energi. Glöm inte att ha en liten pump eller luftpump som cirkulation och göra regelbundna delvattenbyten.
Syre är livsviktigt för alla levande organismer. Eftersom den största syreupptagningen i dammen sker genom ytvattencirkulationen är det viktigt att ha lite öppet vatten om det är en kall vinter med minusgrader. Du kan ha en mindre pump som cirkulerar vattnet eller en luftpump. Varning: Är cirkulationen för stark riskerar du att fisken dör eftersom fisken förbrukar energi för att motverka den starka cirkulationen. Det är därför bäst att använda en luftpump så att fisken kan övervintra utan att behöva kämpa mot vattenströmningen från en vanlig vattenpump. I mycket stora dammar är dock en vattenpump att föredra för den nödvändiga cirkulationen (gäller dammar över 50 m2). Här är två metoder som fungerar för att övervintra fiskarna i dammen. 1. För att hålla dammen isfri på en liten bit är en isstoppare kombinerad med en luftpump det bästa. Luftpumpen placeras torrt och svalt. Vi har även modeller som tål att stå ute och drivs med lågvolt. De medföljande syrestenarna placeras under isstopparen. Du får en ständig syretillförsel även när isen är tjock. Syretillförseln hjälper till att vädra ut sumpgaser och ger dina fiskar bra förhållanden även under kalla perioder.
2. En flytande doppvärmare är en lösning som garanterar en öppen vak i dammen. Doppvärmaren finns i två olika storlekar 100 eller 300W. Under kallar perioder när temperaturen är under 10 grader kan doppvärmaren frysa fast i isen, men det är alltid ett litet håll runt själva metalldelen av värmaren. Detta räcker för att ventilera ut gaserna från dammen. Doppvärmaren är tillverkad av titanstål som gör att den i praktiken är okrossbar. Den flyter på ytan med den medföljande frigolitbiten. Kombineras gärna med en luftpump eller mindre cirkulationspump så du får den nödvändiga cirkulationen. Lämplig till alla storlekar på dammar. Med en doppvärmare är du garanterad att du alltid har en öppen vak i dammen.. Denna lösning med en doppvärmare är också att föredra i den norra delen av landet.
Dammens växter
Är dammen djupare än ca 50 cm och näckrosen har ett etablerat rotsystem kan den sannolikt stå kvar över vintern. Gula sorter har normalt lite sämre härdighet. Tar du in näckrosen bör den förvaras svalt, bara någon plusgrad. Den kan då förvaras antingen i en spann vatten eller torrt ungefär som potatis. Klipp bort vissna blad på näckrosorna med en dammsekatör. Övriga växter står kvar i dammen om de är härdiga. Låt dom vissna ner och låt bladen sitta kvar. Dom skyddar växten mot frost. Tar du in sumpväxterna ställs de svalt ca 0-5 gradigt men utan vatten. Omplantering sker på våren. Bletilla och Zanthedersia lökar kan förvaras torrt och svalt. Flytväxter ex.vis Eichornia (vattenhyacint) eller Pistia (musselblomma) får betraktas som ettåriga och dör vid 1:a frosten. Vill du försöka övervintra dessa arterna skall de förvaras ljust och varmt i tex. ett akvarium.
Den tekniska utrustningen i dammen
För att vara på den säkra sidan ska alla typer av filter som säljer tömmas på vatten och förvaras frostfritt på vintern. Passa på att göra rent filtermaterialet ordentligt.
En filterpump som är placerad på isfritt djup kan i regel stå kvar i dammen på vintern. Fontänpumpar eller pumpar som står grunt ska tas in och förvaras frostfritt.
Slangar som går tex. mellan pump och filter/vattenfall kan i regel vara kvar ute dammen under vintern.
Dammen är nu klar att möta vintern.
Har du några frågor om skötsel av en trädgårdsdamm under hösten och vintern är du alltid välkommen att kontakt oss.