Filter
Varför behöver du ett filter till din trädgårdsdamm?
Ett filter arbetar på två olika sätt. Det renar vattnet mekaniskt och bryter ner avfallsämnen, vilket betyder att har du fiskar i din damm så behöver du i de allra flesta fall installera ett filter. Genom den mekaniska reningen skiljs fritt simmande partiklar i vattnet ut och fångas upp i filtret. Detta görs främst genom att filterplattan av skumgummi som ingår i de vanligaste filtren fångar upp partiklarna. Nedbrytningen av avfallsämnen sker genom att filtermaterialet får en biologisk miljö som gör att olika nedbrytningsbakterier fastnar och trivs i materialet. Nyttiga bakterier bryter då ned giftigt ammonium till nästa steg nitrit (också giftigt) till slutprodukten nitrat som växterna tar upp som vanlig växtnäring.
Filterstorlek
När du ska välja filter utgår du alltid från hur mycket vatten det är i dammen och vad du har eller ska ha i dammen.
Grundtanken är, har du 10.000 liter vatten så ska filtret klara minst 10.000 liter. Är det guldfisk i dammen halveras kapaciteten och har du koifiskar blir det bara en tredjedel av kapaciteten kvar på filtret då fiskarnas avföring ger ett näringsöverskott.
Vill du däremot bara ha växter i din damm kan du gå tillbaka till grundtanken.
I de allra flesta fall ser du i namnet på filtret hur mycket det klarar, t.ex. BioClear 10.000 klarar 10.000 L utan fisk, ca 5000 L med guldfisk och ca 3000 L med koifiskar. Detta är rent generellt och beror ju på hur mycket/många fiskar man har. Inne på alla våra olika filter hittar du en flik med specifikationer där du enkelt ser mer information.
Är dammen belägen i mycket sol ska det också tas med i beräkningen på filterstorlek med + 25% och om dammen inte har så mycket växter lägger du till + 25 % även för det.
Vilken modell av filter ska just du välja? Läs nedan om de olika varianterna.
Filter med inbyggd pump och UVC-enhet
För mindre trädgårdsdammar, formgjutna dammar och även större vattenkar passar det perfekt med ett filter med inbyggd pump. Enheten placeras helt under vattnet vilket gör att inget behöver döljas vid sidan av dammen. Alla modeller har olika filtermaterial i sig för både mekanisk och biologisk filtrering och inbyggd UVC-enhet som motverkar svävalger som ger grönt vatten. Till alla modeller följer det med fontänmunstycken för att skapa ett vackert blickfång.
Denna variant av filter finns i olika storlekar för små dammar upp till 6000 liter utan fisk eller 3000 liter med fisk.
Tryckfilter
Ett tryckfilter är helt tätt och kan därför placeras vid sidan av dammen och utloppet kan placeras högre än vad filtret står. Mycket populära filter som är lättplacerade och lättskötta. Tryckfilter finns för lilla dammen likväl som till stora dammen. Många av modellerna har inbyggd UVC-enhet som motverkar svävalger som ger grönt vatten.
Tryckfilter finns för dammar i alla storlekar från den mindre till riktigt stora dammar.
Filmen visar hur ett tryckfilter, FiltoClear från Oase, fungerar:
Flödesfilter
Ett flödesfilter placeras på en punkt bredvid dammen så att vattnet kan självrinna tillbaka genom utloppet. T.ex. ut i ett vattenfall eller bäck. Flödesfilter är effektiva och lätta att sköta. Några modeller har inbyggda pumpar som automatiskt rengör filtret. Flödesfilter finns för lilla dammen likväl som till stora dammen. Många men inte alla modeller har inbyggd UVC-enhet som motverkar svävalger som ger grönt vatten.
Flödesfilter finns för dammar i alla storlekar från den mindre till riktigt stora dammar.
Filmen visar hur ett flödesfilter, BioSmart från Oase, fungerar:
Filter för större dammar
Filter för stora trädgårdsdammar, baddammar och dammar med mycket fisk i delar vi in i två varianter: Beadfilter och Trumfilter och Moving bed. I grunden är dessa uppbyggda som alla filter med mekanisk och biologisk filtrering men klarar stora volymer vatten och näringsämnen. Filtermaterialet i dessa filter varierar men består oftast av plastkulor i olika varianter som de nyttiga bakterierna trivs i och på. Dessa bakterier behövs för att bryta ner giftigt ammonium till nästa steg nitrit (också giftigt) till slutprodukten nitrat som växterna tar upp som vanlig växtnäring. En del har inbyggda trummor som består av Sieve element som är självrengörande. De fångar upp mycket små partiklar innan vattnet når den biologiska delen av filtret. Detta gör filtreringen effektivare.
Förfilter
Ett förfilter ger vattnet en extra rengöring innan det kommer till själva filtret. Detta göra att de större partiklarna är borta innan den biologiska nerbrytningen ska starta. Filtret kan då jobba effektivare med att bryta ner giftigt ammonium till nästa steg nitrit (också giftigt) till slutprodukten nitrat som växterna tar upp som vanlig växtnäring.
Våra modeller har lite olika sätt att ta hand om partiklarna. En har biobollar och en har ett Sieve element/såll som fångar upp de. Dessa förfilter används i kombination till filter för större dammar där det krävs.
Skimmer
Ytvattenfilter eller skimmer är ett filter som tar hand om skräpet som hamnar på ytan i din damm.
Mycket av skräpet som samlas på botten i en trädgårdsdamm kommer av t.ex. löv, pinnar, kastanjer som har fallit ner i dammen. Med hjälp av en skimmer (ytvattenfilter) samlas skräpet upp innan det hinner sjunka. Filtret drivs av en pump som suger till sig skräpet. Följden blir att du får en snyggare och renare damm. Väljer du någon av de större modellerna har du också perfekt hjälp på hösten när löven faller.
En del av modellerna har inbyggd pump är enkel att installera. En del av modellerna behöver du koppla in en pump till. Har du en filterpump med ett extra inlopp är det perfekt. Fördelen är att du får ett inlopp med vatten från en annan del av dammen till ditt filter och en skimmer som samlar ihop skräpet.
UVC-enhet
Om ditt filter inte har en inbyggd UVC-enhet kan du behöva ha en extern UVC-enhet för att effektivt bli av med grönt vatten som orsakas av svävalger i en trädgårdsdamm. UV-ljuset tar död på svävalgerna som då klumpar ihop sig och kan fångas upp och brytas ner av filtret. Med en UVC-enhet får du en permanent lösning mot grönt vatten i trädgårdsdammen.
De effektiva lamporna har en livslängd på ca 8000 timmar och ska gå hela dygnet under säsongen. Lampan byts en gång per säsong (lämpligast på våren). Kvartsglaset (glasröret som lampan sitter i) ska rengöras regelbundet några gånger per säsongen för att inte sätta ner effekten mot algerna.
Under fliken specifikationer inne på de olika UVC-enheterna kan du läsa hur mycket vatten de klarar.
Vinterförvaring av filter
Har du några frågor om filter och vad just du behöver är du alltid välkommen att kontakta oss.