TEE ITSELLESI JAPANILAINEN VESIHARPPU
Tässä allaskoulun osiossa esittelemme vesiaiheen, jonka asiakkaamme Håkan rakensi kesällä 2008. Meistä projekti oli niin mielenkiintoinen, että halusimme sen mukaan allaskouluun.
Onko sinulla meneillään jokin puutarhaan ja veteen liittyvä projekti? Ota projektista valokuvia ja kirjoita siitä kuvaus. Lähetä ne meille julkaistavaksi, niin lähetämme sinulle kiitokseksi lahjan.
Mikä on suikinkutsu?
Yritämme selittää asian, vaikka olemmekin harrastajia, mitä tulee japanilaiseen puutarhaan. Suikinkutsu on vapaasti käännettynä vesiluola. Sitä voisi sanoa japanilaisen puutarhaornamentin ja soittimen sekoitukseksi. Sen tärkein osa on iso ruukku, joka pannaan ylösalaisin syvään kuoppaan. Vettä päästetään tippumaan ruukun päälle. Pisarat päätyvät ruukun sisälle kuoppaan, jossa on pieni vesivarasto. Kun pisarat putoavat veteen, syntyy miellyttävä soliseva tai tippumisen ääni, joka muistuttaa kellon tai japanilaisen sitrasoittimen, koton ääntä.
Ruukun valinta ja paikka
Pisaroiden tuottama ääni on kaunein, kun reikä josta ne tippuvat, sijaitsee 30–40 cm vedenpinnan yläpuolella. Tarvitaan siis aika iso ruukku. Sellaisia on yleensä kaupan puutarhamyymälöissä. Ruukun olisi hyvä olla lasitettu, koska silloin ääni on kirkkaampi ja pakkasen aiheuttaman halkeamisen vaara pienempi.
Toinen tärkeä seikka on, että ruukku on piilossa maanpinnan alapuolella. Näin sen vuoksi, etteivät ihmiset kuulisi, mistä ääni tulee. Japanissa suikinkutsu rakennetaan usein chozubachi-vesialtaan lähelle. Siinä on tapana pestä kädet ennen japanilaista teeseremoniaa.
Verkossa on paljon tietoa suikinkutsusta ja japanilaisesta teeseremoniasta. Katso vaikka osoitteista http://en.wikipedia.org/wiki/Suikinkutsu (englanniksi) ja http://fi.wikipedia.org/wiki/Suikinkutsu (suomeksi).
Miten Håkan rakensi suikinkutsunsa
Asetelmaa varten ei tarvita isoa pumppua. Valitsimme pienen ja vähän energiaa kuluttavan AQ 1500 -pumpun. Raskaan kiven kannattelemiseen tarvitaan vahva ritilä.
Vesiharpun rakenne
Vesiharpun rakentaminen, vaihe 1:
Sementtiputket asetetaan paikoilleen ja liitetään toisiinsa.
Vesiharpun rakentaminen, vaihe 2:
Ritilä pannaan paikoilleen. Tärkeintä on, että ritilä on tarpeeksi vahva, koska sen pitää kannatella raskasta kiveä!
Lopputulos