PUUTARHA-ALTAAN HUOLTO JA YLLÄPITO KEVÄÄLLÄ
Valmistelut
Tee altaan peruspuhdistus. Pyydystä isommat roskat haaviin. Poista mahdollisimman paljon pohjalietettä. Monesta altaasta kaikkia roskia on vaikea saada pois haavilla. Silloin imuri sopii tarkoitukseen paremmin. Allasimurilla pääsee joka paikkaan, ja samalla hoituu vedenvaihto. Altaan imuroiminen muutaman kerran toimintakauden aikana vähentää leväriskiä, koska samalla poistuu paljon ravinteita.
Vaihda 1/3 – 1/2 vedestä. Koko altaan saa tyhjentää vain poikkeustapauksessa, koska silloin tuhotaan koko biologinen tasapaino. Jos allas on hyvin likaantunut, ainoa mahdollisuus korjata tilanne saattaa olla sen tyhjentäminen ja alkaminen alusta. Jos sinulla on kaloja, tee tämä kesällä, sillä keväällä kalat ovat yleensä liian heikkoja siirrettäväksi.
Kun allas on ollut ”käynnissä” muutaman viikon, veden laatu on hyvä tarkastaa käyttämällä testisarjaa. Tämä tehdään siksi, että mahdolliset ongelmat veden laadussa havaittaisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Luultavasti pH-arvossa on korjaamisen varaa. Lisää siinä tapauksessa Pond balansia, joka parantaa pH-arvoa, tai – jos altaassa on koikarppeja – Koi stabilia, joka sisältää lisäksi koikarpeille hyödyllisiä hivenaineita.
Tarkista sen jälkeen, että allas on ehjä ja että kaikki varusteet, kuten pumput ja suodattimet, ovat selviytyneet talvesta.
Suodattimen toiminnan käynnistäminen
Suuri osa biologisen suodattimen mikro-organismeista kuolee talvella. Siksi vedenpuhdistus on merkittävästi huonompaa kauden alussa aina siihen asti, kunnes bakteerien toiminta on taas normaalistunut. Jotta altaan ja suodattimen uusi bakteerikanta kehittyisi nopeammin, voit lisätä veteen Mikro startia tai Aqua startia.
Mahdollisen UVC-suodattimen UVC-lamppu on vaihdettava kerran vuodessa, vaikka lamppu palaisikin. Puhdistuksen kannalta aktiivisten UVC-säteiden määrä vähenee nimittäin ratkaisevasti noin 7000 tunnin käytön jälkeen. On myös hyvin tärkeää puhdistaa kvartsilasi ja vaihtaa se, jos lasi on himmeä tai vahingoittunut.
Lopuksi voit käynnistää suodattimen. HUOM! On tärkeää, että pumppu on päällä koko toimintakauden. Hajottajabakteerit tarvitsevat paljon happea, ja ne kuolevat, jos pumppu ei toimi.
Puutarha-altaan kalat
On kovin helppo langeta ruokkimaan kaloja liian aikaisin keväällä. Aloita vasta, kun veden lämpö ylittää 10 astetta. Ruokinnan olisi parasta tapahtua keskellä päivää, kun aurinko on korkeimmillaan ja kalat aktiivisimmillaan. Keväällä kalat tarvitsevat vahvaa ruokaa, jossa on paljon energiaa – energiaruokaa. Altaaseen voi panna uusia kultakaloja, kun vesi on yli 10-asteista. Koikarppien kanssa on odotettava siihen asti, että lämpö on noussut noin 15 asteeseen. Kalojen ruokinnan ja siirron ajoittaminen on helpompaa, jos käyttää lämpömittaria.
Kasvit
Kun näet, että kasvit alkavat kasvaa ja veden lämpötila nousta, siivoa pois kuolleet lehdet. Osa kasvijätteistä kannattaa säästää, sillä ne ovat hyvä suoja mahdollisia yöhalloja vastaan. Siirrä tässä vaiheessa ulos myös ne kasvit, jotka olet talvehdittanut sisällä. Jotta lumpeet ja muut vesikasvit saisivat hyvä alun altaassa, pane koriin tai pussiin muutama lannoitekuula.
Vesikasvien ja lumpeiden leikkaamisessa voi käyttää kasvipihtejä ja allassaksia, niin välttyy kastumasta itse.
Jos haluat kysyä puutarha-altaan hoidosta keväällä, ota rohkeasti yhteyttä.