Puutarha-altaan huolto ja ylläpito syksyllä ja talvella
Puutarha-altaan tulevan kauden perusta lasketaan syyssiivouksessa.
Altaaseen pudonneet lehdet ja muu orgaaninen aines muodostavat yhdessä kylmän kuihduttamien kasvinosien kanssa ravinnevaraston. Hajoamisprosessi kuluttaa happea myös talvella. Jos altaassa on silloin paljon lehtiä ja muuta orgaanista ainesta, hapenpuutteen ja metaanin syntymisen vaara kasvaa suureksi. Tällöin altaassa mahdollisesti talvehtivien kalojen on vaikea hengittää.
Kun sitten tulee kevät ja veden lämpö nousee nopeasti ja auringonsäteily lisääntyy, altaassa on valmiiksi ravinteikasta vettä ja levät alkavat kasvaa voimakkaasti. Keväällä myöskään altaan kasvit eivät ole vielä lähteneet kasvamaan eivätkä siis ole apuna ylimääräisten ravinteiden käyttämisessä.
Altaan syyssiivous kannattaa siis monestakin syystä tehdä perusteellisesti.
Voit estää lehtiä putoamasta altaaseen yksinkertaisesti virittämällä altaan päälle lehtiverkon. Verkon mukana tulee kiinnitystapit, joiden avulla verkko on helppo kiinnittää. Puhdista verkko säännöllisesti lehdistä.
Poista verkko, kun viimeiset lehdet ovat pudonneet. Heinämäisiä kasveja ei pidä poistaa ennen kevättä, sillä niiden avulla veteen tulee jonkin verran happea myös talvella.
Poista pohjasta lopuksi tiheäsilmäisellä haavilla niin paljon likaa ja liejua kuin saat.
Poista mahdollisimman suuri osa pohjalietteestä. Monesta altaasta on vaikea poistaa haavilla kaikkia roskia. Silloin imuri sopii tarkoitukseen paremmin. Allasimurilla pääsee joka paikkaan, ja samalla hoituu vedenvaihto. Altaan imuroiminen muutaman kerran toimintakauden aikana vähentää leväriskiä, koska samalla poistuu paljon ravinteita.
Vaihda lopuksi noin 1/3 altaan vedestä.
HUOM! Allasta ei pidä koskaan tyhjentää talveksi. Jos niin tekee, tuhoaa biologisen tasapainon ja joutuu käytännössä aloittamaan altaan perustamisen joka vuosi uudelleen.
Kalat syksyllä ja talvella
Jos allas on riittävän syvä (vähintään 70 cm) ja olet varustanut sen sillä tavalla, ettei läpijäätymisen vaaraa ole, useimmat kylmänvedenkalat kuten kultakalat, säyneet ja koikarpit selviytyvät talvesta. Anna niille energiaruokaa, joka sisältää paljon hiilihydraatteja ja vähän valkuaisaineita. Se on tärkeää talven kynnyksellä ja keväällä.
Energiaruuan antaminen on hyvä aloittaa, kun veden lämpötila on noin 12–14 astetta. Mittaamiseen kannattaa käyttää lämpömittaria.
Kalat lopettavat syömisen, kun vesi on noin 8-asteista. Älä ruoki kaloja talvella.
Jos otat kalat sisälle talveksi, paikan pitää olla valoisa ja veden vähintään noin 12-asteista, niin että voit ruokkia kaloja myös talvella. Vesi ei saisi olla 7–11-asteista, sillä tuossa lämpötilassa kalat kuluttavat energiaa mutta niiden on vaikea käyttää hyväkseen ravinteita. Älä unohda pientä pumppua tai ilmapumppua, joka huolehtii vedenkierrosta, ja säännöllisistä osavedenvaihdoista.
Happi on elintärkeä kaikille eläville organismeille. Koska suurin osa altaan hapenotosta tapahtuu pintavedenkierron välityksellä, altaassa pitää pakkasillakin olla ainakin hiukan avovettä.
Voit käyttää pientä pumppua, joka kierrättää vettä, tai ilmapumppua. Varoitus: jos vedenkierto on liiallista, kalat voivat kuolla, koska ne joutuvat käyttämään energiaa pysyäkseen paikoillaan voimakkaassa virtauksessa. Jotta kalat voisivat talvehtia tarvitsematta taistella veden virtausta vastaan, onkin parempi käyttää ilmapumppua kuin tavallista vesipumppua.
Hyvin suurissa altaissa (yli 50 m2) vesipumppu on kuitenkin parempi, koska se tuottaa tarvittavan virtauksen.
Seuraavassa kaksi tapaa saada kalat talvehtimaan altaassa:
1. Paras tapa saada allas pysymään sulana pienestä kohdasta on jäänestäjä yhdistettynä ilmapumppuun. Ilmapumppu asetetaan kuivaan ja viileään paikkaan. Valikoimassamme on myös matalajännitteellä toimivia malleja, jotka voidaan panna ulos. Mukana tulevat hapetinkivet pannaan jäänestäjän alle. Näin veteen saadaan happea jatkuvasti silloinkin, kun jää on paksua. Hapetus auttaa metaanin poistamisessa ja parantaa kalojen elinoloja kylmänä vuodenaikana.
2. Toinen keino pitää allas sulana jostakin kohdasta on kelluva uppokuumennin. Kuumentimia on kahta kokoa, 100 ja 300 wattia. Kylminä jaksoina, kun pakkasta on yli 10 astetta, kuumennin voi jäätyä kiinni, mutta jäässä on silti aina pieni reikä itse metalliosan ympärillä. Se riittää tuulettamaan kaasut pois altaasta. Uppokuumennin on valmistettu titaaniteräksestä, minkä vuoksi se on käytännössä särkymätön. Laitteessa on pala solumuovia (styroxia), joka pitää sen pinnalla. Uppokuumenninta kannattaa käyttää yhdessä ilmapumpun tai pienitehoisen virtauspumpun kanssa, niin että altaaseen saadaan tarpeellinen virtaus.
Uppokuumennin sopii kaikenkokoisiin altaisiin. Kun altaassasi on uppokuumennin, voit olla varma siitä, että jäässä on aina pieni avanto.
Altaan kasvit
Jos allas on syvempi kuin noin 50 cm ja lumme on juurtunut hyvin, se voi todennäköisesti jäädä talveksi paikalleen. Keltaisten lajien talvenkestävyys on yleensä hiukan muita huonompi. Jos nostat lumpeen altaasta, se pitää säilyttää viileässä paikassa, jossa on vain muutama plusaste. Sitä voi säilyttää joko vesiämpärissä tai kuivana suunnilleen perunoiden tapaan.
Leikkaa lumpeiden kuihtuneet lehdet allassaksilla.
Muut kasvit voivat jäädä altaaseen, jos ne ovat kestäviä. Anna niiden kuihtua äläkä poista lehtiä, sillä ne suojaavat kasvia pakkaselta. Jos nostat kosteikkokasvit ylös, säilytä ne viileässä paikassa, noin 0–5 asteessa, mutta ilman vettä. Istuta kasvit takaisin ulos keväällä. Mikadonkämmenen (Bletilla) ja kallan (Zantedeschian) sipulit voidaan säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa. Kelluskasveja kuten vesihyasinttia (Eichornia) tai pistiaa (Pistia) on pidettävä yksivuotisina, sillä ne kuolevat ensimmäisenä hallayönä. Jos haluat yrittää talvehdittaa näitä lajeja, valitse valoisa ja lämmin paikka, esimerkiksi akvaario.
Altaan tekniikka
Kaikentyyppiset suodattimet pitäisi varmuuden vuoksi tyhjentää vedestä ja säilyttää talven yli pakkaselta suojassa. Puhdista suodatinmateriaali kunnolla.
Jos allas ei jäädy suodatinpumpun syvyydelle asti, pumppu voi yleensä jäädä talveksi altaaseen. Suihkulähdepumput sekä pumput, jotka eivät ole syvällä, otetaan sisälle ja säilytetään pakkaselta suojassa.
Letkut, jotka ovat esimerkiksi pumpun ja suodattimen tai vesiputouksen välillä, voivat yleensä jäädä talveksi paikoilleen altaaseen.
Nyt allas on valmis ottamaan vastaan talven.
Jos haluat kysyä puutarha-altaan huollosta syksyllä ja talvella, ota rohkeasti yhteyttä.